Bardzo starannie wybraliśmy wiarygodnych i kompetentnych dostawców.
Szukaliśmy takich właścicieli winnic, którzy dbając o tradycyjną uprawę winorośli, jednocześnie potrafią korzystać z nowych technologii. Którzy na każdym etapie produkcji starają się utrzymać jak najlepszą jakość. Którzy nie tylko robią doskonałe wino, ale też chętnie ugoszczą Cię w swoich progach, dumnie wystawią na stoły trunki przygotowywane z najprawdziwszą pasją. Którzy, tak jak my, wkładają w tę robotę serce.
Z miłości do Roussillon
Vignerons Catalans już od 50 lat realizują misję tworzenia, rozwijania i promowania doskonałych win z mało znanego obszaru Roussillon.
Ich wina zabiorą Cię do miejsca, gdzie zapachy wrzosowisk, tymianku i cytrusów układają się w harmonijną całość, gdzie śpiew wiatru pędzącego z gór miesza się z szumem morza, tworząc łagodną melodię.
Dzięki nim poznasz duszę Roussillon...
Canigou Blanc ma jasny, bladożółty kolor z odcieniami zieleni i srebra. Pachnie intensywnie i zaskakująco.
Jest owocowe z nutami moreli, kwiatów czarnej porzeczki, liczi i kwiatów cytryny.
Smak ma miły, świeży, z wywarzoną kwasowością a finish długi i owocowy. Czuć morele, cytryny i owoce egzotyczne.
To wino to świetny, lekki aperitif. Pasuje też do ryb z grilla, owoców morza i koziego sera.
Kieliszek dobrze schłodzonego Canigou Blanc podany przed jedzeniem doskonale rozbudzi zmysły i wprowadzi towarzystwo w dobry nastrój.
Dojrzałe winogrona są zbierane bardzo wcześnie rano, kiedy jest jeszcze chłodno, co pozwala w pełni zachować ich aromat.
Również w procesie fermentacji i butelkowania położono nacisk na to, by w pełni zachować aromatyczną świeżość tego wina.
Simone odpłaca się nienagannym bukietem ananasa, owoców tropikalnych oraz cytryny.
Wyrazisty smak oferuje pikantną świeżość podkreśloną nutami anyżku, owoców cytrusowych i brzoskwiń.
To białe wino to świetny towarzysz ryb, owoców morza, sushi i delikatnych dań z kurczaka.
W nosie truskawki i maliny, w ustach uwodzi harmonijnością i świeżością, pozostawiając na podniebieniu lekko oleisty posmak owoców.
Canigou Rosé jest świetne jako aperitif, pasuje niemal do wszystkich przystawek, do tapas, ale też do warzyw i rozmaitych mięs z grilla.
Można podawać je do pizzy, pasty (carbonara!), do sałatek. A nawet do podrobów!
To lekkie, młode i mało wymagające wino rozkręci każdą waszą imprezę.
Mocno schłodzone będzie świetnym kompanem w plenerze. Na bardziej formalnych bankietach jego owocowa nuta rozkręci towarzystwo.
Delikatnie różowe wino. Jego śliczny kolor można by określić jako pudrowy róż, gdyby nie drobne refleksy o kolorze piwonii.
Smak równie delikatny, lekki i typowo letni. Zabawną niespodzianką jest zapach truskawek i gumy balonowej!
Ginette ma wyrazisty, świeży smak z nutami czerwonej porzeczki, truskawek, poziomek, granatów i brzoskwini.
Z czasem pojawia się fajna cierpkość czerwonego grejpfruta. Panie chętnie sięgną po takie wino na tarasie czy w ogródku.
W lecie przyjemnie ochłodzi, a przy gorszej pogodzie przywoła z pamięci te najmilsze momenty lata.
Delikatnie różowe wino. Jego śliczny kolor można by określić jako pudrowy róż, gdyby nie drobne refleksy o kolorze piwonii.
Smak równie delikatny, lekki i typowo letni. Zabawną niespodzianką jest zapach truskawek i gumy balonowej!
Paulette ma wyrazisty, świeży smak z nutami czerwonej porzeczki, truskawek, poziomek, granatów i brzoskwini.
Z czasem pojawia się fajna cierpkość czerwonego grejpfruta. Panie chętnie sięgną po takie wino na tarasie czy w ogródku.
W lecie przyjemnie ochłodzi, a przy gorszej pogodzie przywoła z pamięci te najmilsze momenty lata.
Przyjemny lekki kupaż. Rubinowy kolor. Aromat truskawkowo–wiśniowy, w ustach lekka struktura,
pełny smak, dużo owoców leśnych (głównie jeżyny i maliny) z delikatną pestkową goryczką.
Łatwy do picia. Świetny kompan na letni piknik. Dzięki intensywnemu smakowi poradzi sobie doskonale jako wino do potraw z grilla.
Można łączyć go z wędlinami, pizzą, gulaszem albo czerwonym mięsem.
Na samą myśl o Canigou Rouge podanym do steka z sosem pieprzowym cieknie nam ślinka…
Ten kupaż łączy moc i elegancję. Bukiet jest eksplozją owoców, intensywny zapach wiśni łączy się z nutami poziomki i jeżyny.
Miękki, wyrazisty smak kryje zintegrowane taniny, lekki posmak przypraw i ziół. Fajny, długi finisz.
Marcel idealnie pasuje do udźca jagnięcego, pieczeni cielęcej z borowikami, grillowanej wołowiny lub dojrzewających serów.
Jest charakterny i dzięki temu jest świetnym towarzyszem charakternych potraw.
Nie wiem, co mają ze sobą wspólnego melonik, trąbka, kotwica i jaskółka, ale Marcel to zacna mieszanka,
a efekt finalny wielce satysfakcjonujący!