Bardzo starannie wybraliśmy wiarygodnych i kompetentnych dostawców.
Szukaliśmy takich właścicieli winnic, którzy dbając o tradycyjną uprawę winorośli, jednocześnie potrafią korzystać z nowych technologii. Którzy na każdym etapie produkcji starają się utrzymać jak najlepszą jakość. Którzy nie tylko robią doskonałe wino, ale też chętnie ugoszczą Cię w swoich progach, dumnie wystawią na stoły trunki przygotowywane z najprawdziwszą pasją. Którzy, tak jak my, wkładają w tę robotę serce.
Ta winnica ma swoje pola w zupełnie niesamowitym miejscu. Na skalistych stokach górskich z widokiem na błękit Morza Śródziemnego. Stare winorośle chłodzi w nocy słynny wiatr Tramontane (taki nasz Halny), a w ciągu dnia moc i siłę dostarcza im upalne słońce.
Misją tej winnicy jest dostarczenie nam najwyższej jakości win. Stare winorośle, fantastyczne lokalne odmiany winogron, wspaniały klimat i wspaniałe terroir dają w efekcie wina o wielkim charakterze i świetnej jakości.
Le Grill to przyjemne, świeże, mineralne, wytrawne wino z regionu Roussillon,
mieszanka dwóch wspaniałych szczepów, podkręconych słońcem i morskim klimatem.
Macabeu nadaje mu przyjemną objętość, a Vermentino odpowiedzialne jest za piękną świeżość i słonawy posmak.
Ma przyjemny, bladozłoty kolor i wyrazisty, cytrusowy nos. Pomimo południowego klimatu, z którego pochodzi,
charakteryzuje się piękną kwasowością. Odrobina mineralności i lekkie nuty morskie tylko dodają mu smaczku.
Ręcznie zbierane winogrona i ostrożne ich traktowanie są jednak gwarancją jakości wina.
Otwieramy tę butelkę do krewetek lub kalmarów z grilla, do tatara z tuńczyka, do ryby zapiekanej w skorupie soli.
Ale przede wszystkim – otwieramy tę butelkę!
Dojrzałe i zdrowe winogrona z najlepszej parceli Roussanne z winnicy Mas Cristine zostały delikatnie wytłoczone,
a sok wlano do nowych beczek dębowych, by sfermentował. Wino z trzech najlepszych beczek poddano wydłużonemu starzeniu
i oto mamy naszą Juliette. Ładna historia, prawda? Jeśli damy się skusić i otworzymy butelkę, poczujemy aromat miodu,
nektarynek i brzoskwiń,podkreślone delikatną nutą ziół, orzechów nerkowca i przypraw. Na podniebieniu odnajdziemy
nutkę słodyczy, ale też kwaskowate jabłka i skórkę cytryny, które podkreślają wytrawność wina i rozkoszną pikantność.
Koncentracja smaków powoduje, że w przypadku Juliette mówimy raczej o mocy wina, a nie jego delikatności. Bez zarzutu.
Szanowni Państwo, przedstawiam Wam wino, lekkie, owocowe, łatwe do picia, niewymagające i dobre w upały.
Smakosze wyczują w nim czerwone i czarne owoce, aromaty skórzaste, pieprzne i ziołowe.
Każdego ucieszy jego zrównoważona budowa, lekkie ciało, delikatne taniny i znakomity, świeży i owocowy, długi finisz.
Możesz podać je jako aperitif, możesz zabrać je ze sobą na działkę, możesz podać na imprezie do rozmaitych przekąsek.
Możesz w końcu podać je po prostu do obiadu, świetnie podkreśli bowiem smak czerwonych mięs, kaczki,
lasagne, makaronu z mięsnym lub grzybowym sosem, hamburgerów... Dzięki swojej świeżości i owocowości,
Le Grill jest bardzo wszechstronnym winem. W jego towarzystwie naprawdę trudno będzie Wam zaliczyć wpadkę.
Jest to doskonały przykład świetnego wina.
Stara winnica, niskie zbiory, ręcznie zbierane winogrona, delikatna obróbka, trochę beczki, dużo natury – to przepis na sukces.
Według anegdoty nazwa Red Socks pochodzi od plam na nogach, które powstają podczas tłoczenia winogron w beczkach.
Moim zdaniem to wino przenosi na środek boiska do baseballu i sprawia, że od razu włączasz wszystkie zmysły w zachwycie.
Jest intensywne, bardzo skoncentrowane, nieco słonawe, z bogactwem delikatnych przypraw i pysznymi nutami dębowymi.
Red Socks to ciemne, głębokie, wyjątkowo skoncentrowane wino. Dżem czereśniowy w butelce.
Z łatwością dotrzyma kroku wszystkim pleśniowym serom. Świetne również do wszelkich mięs. ♥♥♥
Lokalna populacja dzików tak upodobała sobie winogrona z tej uroczej winnicy, otoczonej cyprysami i dębami korkowymi,
że trzeba było zbudować ogrodzenie elektryczne by ochronić przed nimi plony! Ale warto było. Ten Syrah wart jest zresztą każdego wysiłku.
Zachwyca i kusi warstwami smaku. Znajdziemy tu oczywiście typowe dla tego szczepu jeżyny i wiśnie połączone z nutami pieprzowymi.
Ale znajdziemy też niesamowitą gładkość, krągłość i delikatność, która rzadko bywa domeną Syrah.
Obrazu dopełniają ciemno prażone nut dębowych. Pasują tu jak dobrze dobrane perfumy.
Wild Boar to bardzo seksowne wino. Jest miękkie, zaokrąglone i pełne niespodzianek, jak piękna kobieta w czerwonej jedwabnej sukience...