Bardzo starannie wybraliśmy wiarygodnych i kompetentnych dostawców.
Szukaliśmy takich właścicieli winnic, którzy dbając o tradycyjną uprawę winorośli, jednocześnie potrafią korzystać z nowych technologii. Którzy na każdym etapie produkcji starają się utrzymać jak najlepszą jakość. Którzy nie tylko robią doskonałe wino, ale też chętnie ugoszczą Cię w swoich progach, dumnie wystawią na stoły trunki przygotowywane z najprawdziwszą pasją. Którzy, tak jak my, wkładają w tę robotę serce.
Mimo, że Enguera to dość duża winnica produkująca (z przeproszeniem) wolumeny, robią tu świetne wina z certyfikatem ekologicznym.
Założyli Instytut Uprawy Winorośli Winnicy Enguera, którego misją jest dalsza poprawa jakości wina poprzez dbanie o otoczenie.
W ramach tego projektu wspierają między innymi populację nietoperzy, a nietoperze odwdzięczają się zjadając ważne szkodniki, takie jak np. ćma gromadowa.
Zrównoważona produkcja to nie jest tu tylko puste hasło i chwyt marketingowy.
Verdil is a local variety that has been revived for the making of high quality wines.
It produces wines of intense aromatics, ripe fruit and good complexity.
Straw colour with glints of green, clear, transparent, attractive to look at.
Powerful, lingering primary aromas of ripe white stone fruit – peach, nectarine.
Dry and with a wealth of fruit flavours on the palate, appetising and with a fresh, balanced aftertaste.
A pure delight for the senses.
Ze wspaniałej gleby z okolic Walencji pochodzi pyszne i typowe dla tego regionu rosado, które sprawi,
że będziesz chciała spakować walizkę i wskoczyć do samolotu, by polecieć natychmiast w ciepłe, słoneczne miejsce.
Jasnoróżowe wino w stylu hiszpańskim, Casa Lluch Rosado jest delikatne, pełne pysznego soku,
który miał kontakt ze skórkami winogron Tempranillo tylko przez jedną, namiętną noc.
Wynik tego romansu? Młode, świeże wino, które może oczarować każdego aromatem truskawek i malin,
jedwabistym smakiem i słodkim, długim finiszem. Uwodzicielskie i seksowne, pyszne rosado w świetnej cenie.
W hiszpańskim systemie klasyfikacyjnym dzielimy wina ze względu na proces ich starzenia na: joven – roble – crianza – reserva i gran reserva.
Wina joven (także vinos del año, sin crianza) to te, które sprzedawane są rok po zbiorze, bez dojrzewania w beczce
i przeznaczone są do szybkiego spożycia. Nasz mały joven jest zrobiony z odmiany winogron, która jest chyba najbardziej znana
i najwyżej ceniona w Hiszpanii: Tempranillo. Kolor tego wina jest niezwykle intensywny.
Łatwo wywąchać wyraźne nuty zapachowe dojrzałych malin i jagód, typowe dla tej odmiany winogron.
Wino jest „miękkie”, harmonijne, bogate i ma wielką złożoność jak na swój młody wiek.
Urocza równowaga, orzeźwiająca kwasowość i jedwabiste taniny sprawiają, że masz ochotę na więcej.
Ogólne odczucie jest bardzo satysfakcjonujące. Podawać podczas spotkań z przyjaciółmi lub cieniować spokojnie na leżaczku.
W hiszpańskim systemie klasyfikacyjnym dzielimy wina ze względu na proces ich starzenia na: joven – roble – crianza – reserva i gran reserva.
Wina crianza to te, które dojrzewały przez przynajmniej 24 miesiące, z których min. 6 spędziły w dębowych beczkach.
Regiony La Rioja i Ribera del Duero mają nieco bardziej rygorystyczne prawo, a wina białe i różowe obowiązują inne zasady.
Takie wina oferują zazwyczaj fajną równowagę między smakami owocowymi a drewnem.
Są wciąż żywe, ale bardziej wyrafinowane od jovenów dzięki starzeniu w beczce.
Ta crianza nie jest wyjątkiem. Ma głęboki rubinowy kolor, pikantny żurawinowy bukiet, z gracją prezentuje smaki ciemnej wiśni
i eleganckie nuty dębowe. Ma delikatne taniny i długi, miękki finisz. Jej złożony nos to efekt starzenia w dębie amerykańskim i francuskim.
Świetna do białego mięsa, makaronu, paelli i innych aromatycznych potraw na bazie ryżu.
W hiszpańskim systemie klasyfikacyjnym dzielimy wina ze względu na proces ich starzenia na: joven – roble – crianza – reserva i gran reserva.
Wina reserva to te, które dojrzewały przez przynajmniej 3 lata, z których min. rok spędziły w dębowych beczkach.
Nasza rezerwa została poddana starzeniu najpierw w nowych beczkach z francuskiego dębu, potem w dębinie węgierskiej,
a następnie w butelkach. To wino jest pełne, okrągłe. Ma nos pełen ziemistych aromatów z akcentami anyżu i brązowych przypraw.
Wyczuć można też czekoladę i czarną wiśnię. Jego ciemne, skoncentrowane smaki owocowe mieszają się z aksamitnymi taninami.
Ogólnie rzecz biorąc, jest to doskonale zrównoważone wino o długim, bardzo przyjemnym finiszu. W tej cenie? Echhh
Należy je podawać z czerwonym mięsem lub porządnym gulaszem, będzie więc idealne na długie, chłodne, polskie wieczory.
Iskierka radości zagości w twoich oczach a romans w twoim sercu. Szykuj się i wypatruj listopada!